tiistai 23. kesäkuuta 2015

Roadtrip via Rovaniemi, övernattning i Kilpisjärvi till Tromsø och tillbaka söderut

På torsdag eftermiddag packade vi oss med Volke med Nooa och Pösö i Maris bil. Vi körde med gamla Lahtisvägen till Lahtis för att undvika den värsta rusningstrafiken. Från Lahtis framåt på E4 norrut. Hundarna fick springa lite i Tähtihovis hundpark i Heinola och vi drack lite kaffe. Sen fortsatte resan norrut. Hittils hade det regnat hela vägen ganska så mycket hela tiden. Nu avtog regnet lite, även om det regnade en aning. Nästa paus hade vi Viitasaari. Hundarna fick igen röra på sig och lyfta på benen. Vi drack lite mera kaffe och resan fortsatte norrut. Nu var det slut på regnet och solen tittade fram emellanåt. Nästa paus hade vi Pyhäsalmi. Där hade vi en lite längre paus. Hundarna fick igen röra på sig och vi försökte sova en stund i bilen. Det regnade lite och det var +8 grader ute. Efter några timmars sömn fortsätte resan efter att hundarna fått gå på sina morgon bestyr. 
Frukost paus i Tupos och resan fortsätte igen. Pit stop paus på en P-ställe mellan Tupos och Rovaniemi. Hundarna fick sträcka på sig igen. Soligt fint väder. 


                                   Volke på pit-stop 

Vi fortsatte färden mot Rovaniemi var vi var framme i god tid så hann gå på lite sightseeing före vi tog oss in på hotellet. 
Vi försökte hitta julgubben men han var i gömman, kände väl på sig att vi är på väg och hälsa på honom? Blev han blyg kanske? Men vi var vid norra polcirkeln! Vad spännande, det är inte varje dag men är på polcirkel inte. 


                                  Volke vid norra polcirkeln :) 

Sen körde vi till hamnen i Rovaniemi och där fanns en liten hundpark var vi hann vara en stund. Volke var jätte glad att få springa av sig lite. :) 


                                  Volke super glad i hundparken :) 

Vi gick efter hundparken under bron till andra sidan var det var vackra utsikter. 


                                  Roligt i Rovaniemi tycker Volke :) 

Vi åkte ännu upp till Ounasvaara och se på utsikten uppifrån. Man såg långt. Fina lanskap nog. :) Otroligt! 


                                  Volke och Nooa sniffar på frisk luft :) 


                                  Hundgänget på Ounasvaara ;) 


                                  Hmm har här kanske gått en ren? :P 


                                             Bra kamoflage färg har Volke i dessa landskap :) 


                                             Volke <3

Efter denna tur på Ounasvaara tog vi oss in på hotellet Sokos Hotel Vaakuna. Dom hade på rummet en stor hundmatskål som passade utmärkt till att ha vatten i till tre gårdshundar. :) En lugn midsommar afton med lite trötta hundar efter resan. Volke sov nästan hela kvällen. Ännu en liten kvällspromenad och sen sova tills morgonen. Ut med Volke sen ännu frukost och iväg till Rovaniemi KV var Hilkka Salohalla var domare. 5 gårdshundar: Pösö, Onni och Volke, Hugo och Nooa. Volke var NUO EH1. Domaren tyckte inte om den korta nosen och behöver ringträning. Nooa var Rop, grattis Nooa! :) 
Efter utställningen fortsatte resan norrut. 


                                  Mat till Volke ;) 

60km norr om Rovaniemi såg vi dom första renarna. 

Vi hade paus på ett P-ställe just söder om Levi. Framåt körde vi, nästa paus på P-ställe i Muonio. 

Framåt fortsatte resan. :) 


                                  Man ser långt fram på vägen. :) 


                                   Norska fjäll, vackert :) 

På kvällen var vi framme i Kilpisjärvi. Renar gick på vägen och det var väldigt frisk luft där. Helt otroligt vilket ställe. :) Underbart! Tänk att detta är ännu Finland! Ser lite annorlunda ut än här i södra Finland. 


                                  Volke och Saana i Kilpisjärvi :) 

Vi sov och fortsatte resan vidare mot Norge, det var inte långt kvar till norska gränsen. Vilka otroliga landskap det är i Norge! :) 


                                  Norska landskap, otroligt! :) 

Vi hade en paus på ett P-ställe med otrolig utsikt, hundarna fick göra sina behov och resan fortsatte till Tromsø var det var hundutställning. Birgitte Schjöth var domaren till 13 gårdshundar. Volke hade Hiski i samma klass. Volke var NUO EH2 och Hiski vann klassen, grattis. Volke hade alltså ett Erittäin Hyvä veckoslut! :) Inte illa! Nooa blev plaserad. Duktigt! :) 


                                          Utsikt i Tromsø :) 

Efter utställningen började vi köra söderut. Paus i II var hundarna fick röra på sig. Vi åt. Det var gott med mat och kaffe. 
Sen körde vi vidare söderut, nästa paus hade vi i Viitasaari. Hundarna rörde på sig och resan forsatte. 
Över vägen sprang en räv, några katter och vi såg på åkern stå en älg men som tur stod den stilla och var inte nära vägen. Det var tidvis lite dimma men som tur inte så mycket att man inte skulle ha sett vägen. Framme i huvudstadsregionen var vi på måndag morgon lite före 06.00. :) Inte illa. En roadtrip på 2800km bakom. Nu är det bra att tvätta kläderna och ladda upp. Volke sov nästan hela dagen igår och är ännu idag ganska trött. På torsdag är det dags för nästa resa, som är söderut. :) Roligt. Helt andra landskap säkert där. Men säkert fint där också. 
Tack för en trevlig resa. Det var en upplevelse. :) 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos! Tack!